Demetra Sine Die – Council From Kaos

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Robert Ryttman)

[album, My Kingdom Music, betyg: 6]

Den här italienska trion är inne och petar på alla möjliga områden. Enligt skivbolaget ska de etiketteras under “alternative dark metal”, men jag anser nog att det är att stänga in dem i en alltför trång bur. Demetra Sine Die sägs vara influerade av Tool, Katatonia, Neurosis, Porcupine Tree och Anathema, vilket säger en del om bredden, men det säger ändå inte allt. Exempelvis skulle man kunna förvänta sig en hårdare framtoning än den bandet bjuder på. Visst finns det en del tuffare riff som det i “Dilemma”, men det mesta här är insvept i en mjuk, lite psykedeliskt svepande filt och sången förstärker det intrycket. Bandet är dessutom tydligt melodiskt och förstärkt av gästande keyboardisten Tommy Talamanca från Sadist som också producerat Council From Kaos. De engelska texterna hörs tydliga, vilket jag uppskattar, men för övrigt känns produktionen aningen för tunn för sitt eget bästa. Det är inte så illa att man tar avstånd från plattan, men speciellt i de hårdare partierna hade jag önskat mer tryck. Annars är Council From Kaos en rätt spännande platta på sitt sätt. Man vet inte i förväg vad som ska hända i nästa låt och det är sällan jag blir uttråkad. Däremot tycker jag inte att samtliga åtta låtar är bra i vanlig mening, men merparten fungerar trots att Marco Paddeus softa sång blir lite enahanda till slut. Det här bandet kan nog bli ännu bättre när detta debutalbum ska följas upp.

Om Webbmaster

Kolla även

Melotron – Sverigeaktuella tyskar med nytt album på gång

De har en tjugofemårig karriär bakom sig och har nått beundransvärda framgångar med sin melodiösa …