Club Killers – 13 Top Reggae Hits

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Robert Ryttman)

[album, Skiva/ BonnierAmigo, betyg: 7]

Club Killers är namnet på en klubb som huserat på Debaser i Stockholm i många år. Men också namnet på det sjuttonmannaband som just debuterar med 13 Top Reggae Hits. Klubben lämnar vi därhän, men bandet innehåller medlemmar från Weeping Willows och Moneybrother, liksom trombonisten Viktor Brobacke och klubbarrangören Gustav Bendt, samt sångaren Whales Ofili och hans kvinnliga mikrofonkollega Anna Maria Espinosa. Den sistnämnda har en mycket fin, nästan lite barnsligt naiv röst. Hon framför bland annat Velvet Undergrounds “Femme fatale” och gamla blues- och boogiebandet Canned Heats “Going up the country”. Två minst sagt oväntade låtval på en platta vars musikaliska inramning består av reggae, lite ska och äldre jamaicanska varianter som blue beat och rock steady. Det svänger mjukt avslappnat om Club Killers. En del spår är helt instrumentala, kanske ett par för många dessvärre, men som helhet är detta en skön sommarplatta att gunga omkring till. Låtarna är melodiösa, nästan graciösa och eleganta i sin romantiskt baktakts-inramning, och det är inte ovanligt att ett coolt piano kommer in med några pigga toner då och då. Av någon anledning associerar jag Club Killers till hur det kunde ha låtit om ett reggaeband blivit bokade till Caesars Palace eller liknande Las Vegas-klubb på 70-talet. En tilltalande tanke, tycker jag. Enklare är att jämföra med filmmusiken till Jimmy Cliffs The Harder They Come.

Om Webbmaster

Kolla även

Melotron – Sverigeaktuella tyskar med nytt album på gång

De har en tjugofemårig karriär bakom sig och har nått beundransvärda framgångar med sin melodiösa …