Nachtgeschrei – Hoffnungsschimmer

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Robert Ryttman)

[album, Massacre Records, betyg: 7]

Det här bandet från Frankfurt gör det inte direkt lätt för en icke tysk-språkig svensk, kan jag lova. Varken bandnamn eller titel är direkt lätta att uttala och dessutom har samtliga låtar tyska texter och tyska titlar. Ja, bortsett från inledande “Intro” då. Men trots att jag inte förstår många ord som sjungs så är det en tilltalande mix av medeltidsmusik, folk, hårdrock och metal som Nachtgeschrei bjuder på. Bandet uppstod ursprungligen ur folkrockbandet Black Sheep och det melodiska dödsmetalbandet Paimon. Men här finns ingen growlsång, däremot ljuder skivan av såväl säckpipor som flöjter och dragspel. Sångaren är inte direkt något under av originalitet eller teknisk skicklighet, men han fixar melodierna och bandet står för resten.
I en jämförelse med till exempel Finntroll och Korpiklaani så ligger Nachtgeschrei närmare de sistnämnda i stil, men Korpiklaani är vildare, gladare, snabbare och inte minst hårdare i sitt uttryck. Tyskarna håller sig mer på mattan, låter mer konventionella och allvarliga än sina finska kollegor. Dessutom låter de mer sedvanlig hårdrock och hård rock än metal. Jag föredrar de bägge nämnda finska bandens galenskap om jag skulle välja, men det betyder inte att tyskarnas alster inte skulle vara köpvärt. Tvärtom, det här gänget gör bra ifrån sig, låter bra, har en massa tilltalande melodier och är definitivt värda sin plats i CD:spelaren.

Om Webbmaster

Kolla även

Grillar kött

Köttet som svenskar äter mest

Sverige är ett relativt rikt land på kött av olika slag – ko, gris, kyckling, …