Wednesday , May 22 2024

Studio – Yearbook 2

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Johan Arenbo)

[album, Information/PIAS, betyg: 7]

Dan Lissvik och Rasmus Hägg, alias Studio, nådde stora framgångar med fjolårets Yearbook 1. Albumet fick fina betyg och hedersomnämningar både hemma i Sverige och i popens hemland England.

Uppföljaren (som enkelt och praktiskt nog heter Yearbook 2) är en samlingsskiva med killarnas omarbetningar av låtar med andra artister.

Albumet börjar storslaget med en makalös nytolkning av A Mountain Of Ones “Brown Piano”. Soundet leder tankarna till en hybrid av The Orbs klassiska U.F.Orb-album, 808 States banbrytande Ninety och New Orders finfina Technique. Det var länge sedan jag hörde något så fräscht!

Efter en så klockren öppning kan det bara gå utför. Den därpå följande Shout Out Louds-låten känns mycket riktigt också ganska mjäkig. Desto piggare och roligare är nytolkningarna av Love Is All och Rubies. Riktigt trevligt blir det sedan i den hypnotiska versionen av Brennan Greens “Escape From Chinatown”. Den 10 minuter långa låten påminner om ett hypotetiskt möte mellan The Shamen och Tangerine Dream på Ibiza. Sensationellt!

De avslutande nytolkningarna av Kylie Minogue och Williams är inte oävna de heller. Det är bara att konstatera att herrar Lissvik och Hägg har lyckats igen. Yearbook 2 kommer med säkerhet att vara med på ett flertal topplistor när 2008 går mot sitt slut!

Om Webbmaster

Kolla även

In Atlas – Where the Wildflowers Grow

Vad sägs om smart och modern elektronisk pop med vissa influenser från Dubstar och Zola …