Doktor Kosmos – Hallå?

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Hans-Olof Svensson)

[album, NONS Records, betyg: 7]

Hallå? är ett konceptalbum som vid första påseendet ser ut att handla om Doktor Kosmos själva, men här är det inte fråga om någon navelskådning. Uje Brandelius vässar kniven och snittar med illa dold sadism upp allt från kommunråd som håller klichéfyllda tal på kulturfestivaler i Tensta till musikbranschen, vänsterkids och drängiga releasefester. Jag vet inte om jag ska känna sig besvärad å hela svenska folkets vägnar eller jubla åt elakheterna. Eller jo, det är klart att jag vet det. Jag njuter i fulla drag. Men är inte Doktor Kosmos väldigt studentikosa och tokroliga? Nja, inte så att det stör mig, i vart fall inte på det här albumet. Nittiotalsironiska då? Mja, mjo, kanske lite, men eftersom jag gillar den här skivan så säger vi satir i stället för ironi.

Musiken är stramt funkig åttiotals-new wave.Tio låtar på trettiofyra minuter. Inte ett uns överflödigt fläsk någonstans. Refrängen i “Doktor Kosmos spelar på Pepsifestivalen” får mig att tänka på gamla fina Kai Martin & Stick och “Doktor Kosmos spelar på Ung Vänsters sommarläger” låter som något på Stranded Rekords 1982. Men bara rent musikaliskt förstås.

“Vi bollade idéer om hur vi skulle göra för att lura journalisterna att skriva”, raljerar Brandelius i “Doktor Kosmos lägger upp en mediestrategi”. Om man börjar med att göra en riktigt bra skiva så löser det sig alltid.

Om Webbmaster

Kolla även

In Atlas – Where the Wildflowers Grow

Vad sägs om smart och modern elektronisk pop med vissa influenser från Dubstar och Zola …