Sadako – Hikikomori

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Robert Ryttman)

[album, Transwaved, betyg: 6]

Det är lätt att luras tro att Sadako är japaner med tanke på gruppnamn, skivans titel, några låttitlar och konvolut, men bandet kommer faktiskt från Österrike och lyriken är på engelska. Kvartetten har skapat sitt sound genom att låta modern hårdrock med nedstämda gitarrer möta syntar och samplingar. Om vi bortser från sången påminner Sadako ibland om en lyckad kollision mellan Marilyn Manson och valfritt nu-metalband. Resultatet blir till en modern industrimetal som inte alls är tokig. Det är inte låtarna heller, även om inte alla är perfekta, och trots att inte bandet låter särdeles nyskapande. Men plattan är bra, inget snack om saken. Tidigare har Sadako givit ut albumet Bedtime Stories (2006) vars tema handlade om relationer. På Hikikomori fortsätter den historia som påbörjades där med tre låtar under den något omständliga samlingstiteln “La ultima hora: Book II: Failure:Red”. De spår jag uppskattar mest är dock de där österrikarna går utanför den aggressiva hårdrocksformeln och vågar sig på att hitta lite udda vägar, som den rock n rolliga “Of butterflies” och den syntsvängiga “Bigger the lie”. Dessa och några andra låtar ger en föraning om att Sadako siktar mot någonting som inte är förutsägbart och konventionellt. Det finns alltså anledning att hålla korpgluggarna öppna på det här gänget framöver.

Om Webbmaster

Kolla även

Melotron – Sverigeaktuella tyskar med nytt album på gång

De har en tjugofemårig karriär bakom sig och har nått beundransvärda framgångar med sin melodiösa …