Somber – The Black Machine

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Robert Ryttman)

[album, Suicide Records/ Triada, betyg: 8]

Somber sparar inte på krutet kan jag lova. I 35 minuter gör göteborgarna sitt bästa för att spräcka högtalarmembranen med energifylld, aggressiv hårdrock och det gör de fanimej bra. Det är snabb men svängig brutalmetal som bjuds, med smattrande trummor, Pontus Dahlströms kraftfulla röstresurser för högtryck och ett sjuhelvetes driv i basen. Bandet har två gitarrister (Carl Fritzell och Andreas Henriksson) som fyller ut ljudbilden med riff och solon och headbangerfaktorn är hög. Någonting i musiken och sången får mig att associera till Cathedral, men Somber lirar snabbare och känns mer moderna än britterna. Bakom sig har göteborgarna en EP och ett gäng demos, 16 månaders turnerande i USA, bland annat tillsammans med country- och hårdrockaren Hank Williams III (sonson till legenden Hank Williams), samt förstås en mängd spelningar i Sverige. Bandet bildades 2001 och har uppenbarligen hunnit röja en hel del sedan starten. Nu kan du göra detsamma i sällskap med The Black Machine. Jag ska inte påstå att jag går loss på samtliga elva låtar, men även de svagare spåren rockar hårt, så det blir aldrig något energibortfall på den här plattan. Istället känner jag mig förundrad över hur killarna pallar att hålla sitt höga tempo rakt igenom. Klarar de detsamma live lär Somber vara rena rama uppåttjacket live. Bästa låtarna: “Black machine”, “Grace the ignorant” och bonusspåret “Whiskey and brew”.

Om Webbmaster

Kolla även

Ny singel från Indochine – “Le chant des cygnes”

Senast vi hörde ifrån Frankrikes storheter, Indochine, var häromåret när de släppte sina båda samlingsskivor …