Saturday , April 13 2024

White Williams – Smoke

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Robert Ryttman)

[album, Double Six Records/ Domino/ Playground, betyg: 8]

White Williams (eller Joe som han egentligen heter i förnamn) är en amerikan som passerat tjugo, men hans musik tenderar mer att påminna om brittiska band och artister än om amerikanska. Det är en småputtrig, lättsam och relativt mjuk electro som kommer ur högtalarna. Trots att det handlar om poplåtar så räds inte Williams att experimentera tämligen friskt emellanåt. Ett exempel är “Lice in the rainbow” som är en helt skruvad sak. Men merparten av plattan består av catchiga pärlor som inte alls är tokiga. Jag vet inte om någon längre minns Karel Fialkas LP Still Life från 1980, men Smoke påminner en hel del om den. Konvolutet föreställer två kvinnor som röker vattenpipa och vad de har stoppat den med kan man lätt gissa. Men trots att musiken är flummig på sitt sätt så är inte det här någon psykedelisk pop. White Williams ger sig på funkrytmer i “Smoke” och exotiska diton i “Going down”, vilket medverkar till att skapa en varierad helhet. Grundläggande är dock rak popmusik. Jag skulle inte vilja kalla Smoke för ett mästerverk, men det är en garanterat bra och intressant platta som går hem hos oss med en faiblesse för både medryckande refränger och spännande arrangemang där det händer grejer utöver det vanliga. White Williams är en snubbe som det i framtiden blir till att hålla ögonen på. Vad som helst kan hända!

Om Webbmaster

Kolla även

Son Of The Velvet Rat - Ghost Ranch

Son Of The Velvet Rat – Ghost Ranch

Son Of The Velvet Rat är tillbaka med en ny platta. Den här gången har …