Räven – Låtar som precis som jag inte riktigt passar in

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Hans-Olof Svensson)

[album, Betraktaren Musik, betyg: 6]

Svenska Akademien-medlemmen Johan “Räven” Kammargården har satt ihop sitt debutalbum genom att samla “imaginära b-sidor” från “de album som aldrig gavs ut”. Själv tycker jag nog – trots albumtiteln – att hans skandinaviskt jazziga soul-r&b med polerade beats, kantslag och piano passar väldigt väl in, ungefär som ett diskret soffbord från Ikea. Texterna är betydligt mer äventyrliga än musiken. För det mesta håller de, men i exempelvis “Fallandet, svävandet” med formuleringar som “… utandning och aningar om bländframtid, förmodligen osedd i samma skygglappsbeteende som nu … likväl som höstlövskaos”, hamnar vi farligt nära en poesiuppläsning där Dan Bäckman deklamerar ur den imaginära diktsamlingen Lyrik für Alle av Peter Wahlbeck. Å andra sidan träffar versraden “Du dör som en mimare på stan”, ur “Viskar du tanklöst”, mitt i prick.

Om Webbmaster

Kolla även

Melotron – Sverigeaktuella tyskar med nytt album på gång

De har en tjugofemårig karriär bakom sig och har nått beundransvärda framgångar med sin melodiösa …