The Crystal Sun – Landscape

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Robert Ryttman)

[album, 12 Apostles, betyg: 5]

Bortsett från en del reciterad text är Landscape en instrumental och psykedelisk platta som bottnar i musikernas funderingar kring miljön, snarare än nyttjandet av sinnesvidgande droger. Detta trots en titel som “Hallucinating angel”. Vandrar man tillbaka till det sena 60-talet och det tidiga 70-talets verkligt psykedeliska album, av band som Brainticket, Black Pearl, Jefferson Airplane eller Krokodil, framstår inte Landscape som en särdeles flummig eller utflippad CD över huvud taget. Banden på den tiden experimenterade mycket vildare än vad The Crystal Sun gör idag och att lägga på lite effekter här och var räcker liksom inte till. Men det betyder samtidigt inte att det britterna gör är dåligt eller meningslöst att lyssna till. Som bäst får bandet till några riktigt trevliga låtar vars melodier engagerar med en känsloladdad atmosfär. Dessvärre är mycket annat här målat i grå nyanser och emellanåt smyger sig en trist och lite tråkig känsla fram. Den är svår att beskriva, men associerar jag fritt så vandrar tankarna till kulna, regnduggande dagar då man sitter inne och känner sig småfrusen, lite lätt deppig och olustig, så där. Det är någonting med Landscape jag upplever som torrt och fantasilöst, vilket är motsatsen till all god psykedelia. Det är möjligt att The Crystal Sun kommer bli mer vågade framöver men den här debuten övertygar inte riktigt.

Om Webbmaster

Kolla även

Melotron – Sverigeaktuella tyskar med nytt album på gång

De har en tjugofemårig karriär bakom sig och har nått beundransvärda framgångar med sin melodiösa …