Johan Heltne – Vetenskapliga Bevis För Att Jesus Lever

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Robert Ryttman)

[album, Raffaella/ Dotshop.se, betyg: 6]

2005 debuterade Johan Heltne med Skisser Av En Vacker Plats och nu kommer uppföljaren Vetenskapliga Bevis För Att Jesus Lever. Heltne sjunger dagboksliknande texter till soft och lugn indiepop med lätt folkpopskänsla. Jag kommer osökt att tänka på både Durutti Column och Nick Drake av någon anledning. Kanske på grund av det mjukt, nästan akustiskt gitarrbaserade soundet. Men också för att plattans stämning påminner mig om regniga sommardagar då melankolin spelar fritt och målar världen i ljust blått. Samma association som jag får av nämnda engelsmäns musik alltså. Heltne har egentligen ingen märkvärdig sångröst. Han närmast viskar fram sina svenska texter, men rösten fullbordar atmosfären och fungerar fint tillsammans med musiken. I min värld är det här ingen klassiker som förändrar livet i någon större utsträckning, men plattan är mycket behaglig att lyssna till. Texterna känns både udda och väldigt vardagsnära. Ungefär som med John Holm och det fåtal skivor den mannen har fått ur sig under alla år. Här finns samma tilltalande naivitet och enkelhet i det avspända framförandet som Heltne skapat tillsammans med ett tjugotal vänner. Skivan är inspelad i nio olika studior och trots att låtarna genomgående är lugna så känns skivan både hyfsat varierad och väldigt jämn under de fyrtio minuter den ljuder.

Om Webbmaster

Kolla även

Melotron – Sverigeaktuella tyskar med nytt album på gång

De har en tjugofemårig karriär bakom sig och har nått beundransvärda framgångar med sin melodiösa …