Wednesday , June 12 2024

Sahg – 2

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Robert Ryttman)

[album, Regain Records/ Triada, betyg: 8]

När Sahg albumdebuterade för ett par år sedan gick jag genast igång på såväl band som platta. När killarna nu äntligen kommer med en uppföljare har visserligen nyhetens behag lagt sig så till vida att stuket känns igen, men det betyder inte att man blir besviken på uppföljaren. Tvärtom, fortsätter Sahg att plöja upp den kyrkogård som Black Sabbath skapade med sitt självbetitlade debutalbum 1970. Influensen från Iommi och kompani hörs grymt tydligt i “Echoes ring forever”, trots att Sahg i detta spår tillåter sig att plana ut i ett långt, flummigt och effekt-erat solo. Även i doomiga “Star-crossed” hålls förebilden tydligt levande, men trots denna väldigt tydliga influens lyckas Sahg med konststycket att framstå som personliga, vilket inte är det lättaste med tanke på att rätt många band lutar sig mot samma hårdrocksikon. Sahg består av folk från andra norska band som Gorgoroth, Manngard och Audrey Horn, men förväntar du dig musik i stil med dessa grupper blir du grymt besviken. En flummig, akustisk sak som “Escape the crimson sun” är knappast vad dessa konstellationer skulle skapa, men Sahg låter 70-talet skölja över sina alster som en njutningsfull tsunamin. Norrmännen riktigt vältrar sig i retro-rocken och de tunga riffen. Resultatet inte bara fungerar, utan träffar direkt där du helst vill ha det. Produktionen är utmärkt och flertalet låtar håller hela vägen. Sahg 2 är kort sagt en svinbra CD som kommer att spelas till den börjar knastra som en gammal LP.

Om Webbmaster

Kolla även

Whole – “Valson”

Nu över till en intressant duo.  Whole består av Thomas Schernikau från Depeche Mode-hyllningsbandet Forced …