Baskery – Fall Among Thieves

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Robert Ryttman)

[album, Veranda Independent Records, betyg: 8]

Systrarna Bondesson är tillbaka efter sin läckra EP One Horse Down som kom härom året. Denna gång är det en fullängdare som gäller och EP:låtarna finns även på denna skiva. Fall Among Thieves är en omväxlande CD som tål att lyssnas mycket på. Själv har jag spelat den en mängd gånger sedan den först ramlade in i brevlådan och skulle jag göra en tio-i-topp lista över årets hittills bästa släpp skulle Fall Among Thieves hamna på den listan. Inledningsvis satsas det på rejält sväng i låtar som “The brave”, “One horse down” och “On a day like this”, men skivan innehåller också några riktigt fina, lugna spår såsom “Oscar Jr restaurant bar” och “Haunt you”. Baskerys styrka ligger i det faktum att trion lyckas kombinera sin country och bluegrass med inslag av både blues och folk, men ändå få det att låta country. En annan styrka gruppen har är att de skriver sanslöst starka låtar utan att låta kommersiellt mainstream eller förmedla en inställsam känsla. Den rebelliska andan uppskattar jag hos systrarna Bondesson på samma vis som jag gör med Hank Williams III och David Allan Coe. Att tjejerna dessutom sjunger och spelar utmärkt gör inte saken sämre. Fall Among Thieves är ett svinbra debutalbum, fullsmockat med svängiga kanonlåtar. Enda frågetecknet nu är hur tusan Baskery ska kunna bräcka sig själva med nästa fullängdssläpp. Det känns som en omöjlighet.

Om Webbmaster

Kolla även

In Atlas – Where the Wildflowers Grow

Vad sägs om smart och modern elektronisk pop med vissa influenser från Dubstar och Zola …