Hultsfredsfestivalen – – Med nya krafter

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Tobias Pettersson)

Snacket kring fjolårets Hultsfredsfestival handlade bara om hur få besökare det var. Artisterna hamnade helt i skymundan och istället diskuterades om festivalen överhuvudtaget skulle överleva. I år tar man nya tag för att åter bli landets största och viktigaste rockfestival.

Det var flera saker som gjorde att Hultsfred förra året tappade nästan var tredje besökare från åren innan. Presschefen Håkan Durmér berättar:
– Vi höjde biljettpriset i allt för snabb takt, i år har vi istället sänkt det. Och vi hade inte de där “livsviktiga” bokningarna, som unga killar och tjejer känner att dom bara måste åka på. I år har vi exempelvis Babyshambles som är en sådan “livsviktig” bokning.
– Det har dykt upp nya festivaler och konkurrensen har hårdnat betydligt, men den stora konkurrenten är nog de utländska festivalerna som ligger ungefär samma helg och bokar samma artister. Dom gör att det är svårt att boka band till Sverige, det känns som en avkrok för många artister.

Till årets festival har arrangören Rockparty sett över hela organisationen. Håkan förklarar att man har blivit ödmjukare och att det stora målet är att festivalen ska gå runt.
– Vi satte oss ner i augusti och rannsakade oss själva ner i minsta detalj. Vi tittade på allt från vilka headliners vi bokade till hur vi satte upp våra staket. I år har vi skalat ner varenda utgift som besökarna på plats inte märker av. Vi har höjt artistbudgeten och säkerheten och sänkt allt annat, det är till exempel skit samma hur baksidan av ett plank ser ut.

Några nyheter för i år är att en del av festivalområdet kommer öppna redan på måndagen när campingen öppnar. Där kommer det att bli en slags förfest med DJ: s och aktiviteter. En annan förändring är att den gamla ängscampingen försvinner och ersätts med ett område där parkeringen ligger idag plus att det ursprungliga campingområdet nära sjön åter blir större efter att de senaste året ständigt ha minskat i storlek.

Where the Action is anordnas samma helg i Stockholm. Hur påverkar det er?
– Dom riktar sig till en äldre, lite tröttare Stockholmspublik. Vi drar folk från Skövde, Linköping, Jönköping och såna orter. Vill man ha total galenskap åker man till Hultsfred istället.

Några artister som spelar på Hultsfredsfestivalen är Rage Against the Machine, Robyn, HIM, The Hives, Säkert!, The Donnas, Håkan Hellström, Rufus Wainwright, Simple Plan, Ane Brun, The Haunted och Linkin Park. För fullständigt program, se www.rockparty.se

Om Webbmaster

Kolla även

Melotron – Sverigeaktuella tyskar med nytt album på gång

De har en tjugofemårig karriär bakom sig och har nått beundransvärda framgångar med sin melodiösa …