Ett samtal med Action Biker – Sarah Nyberg Pergament är tillbaka med sitt alter-ego.

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Gustaf Molin)

En vacker vårdag tog jag ett samtal med Sarah Nyberg Pergament som nu släpper sitt debutalbum under namnet Action Biker. Väntan har varit lång.

Jag minns när jag köpte två sjuor av dig 2003. “Elephant & Castle” och “Sandy Edwards”. Dessutom florerade mp3an “Farrah” hejvillt på internet vid den tidpunkten. Efter det kunde man läsa om att du bodde i Finland och gjorde lite electro med Flow Flux Clan tillsammans med Tomas Bodén i Differnet. Vad har Sarah Nyberg Pergament pysslat med annars?

– Jag gjorde låtar och sjöng med Kissing Mirrors ett tag, jobbade som påklädare på Stadsteatern, bodde i Helsingfors, och nu läser jag mest idéhistoria och ska just göra min b-uppsats.

Nu skriver vi 2008 och äntligen finns Action Biker på CD. Om än en relativt kort sådan. 14 låtar och ändå en speltid på 27 minuter. Längden på låtar avgör inte kvaliteten eller?

– Nej.

Albumets titel: Hesperian Puisto låter bekant. En klubb i Helsingfors va? Varför valde du den titeln?

– Mig veterligen är det en park. Jag brukade promenera genom den en del, den ligger intill Tölöviken i centrala Helsingfors. Jag bodde där i närheten i ett år. Det var en fin plats att röra sig genom, det mycket bra saker hände där.

Redan under Sandy Edwards-tiden slog din röst mig med häpnad. Den var specifik och ibland ogreppbar. Något som debutalbumet återigen bevisar för mig. Den är egen men jag kan inte låta bli att dra lite paralleller med såväl Karin Dreijer som Björk och Róisín Murphy. Har någon av de varit en förebild för dig?

– Nej, faktiskt inte. Jag vet att jag inte är särskilt lik Monica Zetterlund, men hon är nog min främsta förebild som sångerska.

Det 48 sekunder korta spåret La Durée (det franska ordet för en kortare tidsintervall, om jag kopplar rätt) får mig att minnas att du har en koppling med Frankrike. Låten La Conjugaison Pour Tous som du gjorde 2003 är ju en pärla. Där din svävande röst droppar franska konjugationer. Vad har du för koppling med det vackraste landet i Europa?

– “La durée” kan också översättas till “nuflödet”, en intressant teori om tid som franska filosofen Henri Bergson hade. Jag bodde också i Paris för många år sen, läste franska på universitet, jag tycker mycket om huvudstaden, deras ostar, språk och massa av deras kultur!

Jag tyckte verkligen om Slowmotion Ears, Widescreen Eyes. Vad händer med Flow Flux Clan nuförtiden? Era fans längtar efter mer att bita i.

– Vi medverkar med en ny låt på Friendly Noise senaste samling “Splendid Isolation”. Låten heter “Shut out” och är en Walker Brothers-cover.

En klassisk, men nödvändig intervjufråga:
Om du fick ta med dig 6 album till en öde ö, där det finns skivspelare. Vilka skulle det bli?

– Usch vilken jobbig fråga. Men okej. Utan inbördes ordning.
Monica Zetterlund & Bill Evans “Waltz for Debby”
Beach Boys “Friends”
Dinu Lipatti “Plays J.S. Bach”
Kraftwerk “Trans-Europe Express”
Francoise Hardy “La Question”
Talking Heads “More songs about food and buildings”

En något dumdristig fråga, men jag bara måste ställa den. Ditt efternamn, Pergament, är ju alldeles fantastiskt. Hur kom det sig att du heter så?

– Jag hade släktingar i Polen på 1800-talet som hade till yrke att skriva på pergament

Hur ser 2008 ut för Sarah? Vad är inplanerat och vad kan vi som är die hard-fans av Action Biker förvänta oss?

– Helsingfors, HIAP, 2 maj,
Stockholm, Lobby 23 maj
Göteborg, “On Our Honeymoon” 30 maj.
Man kan förvänta sig en mer uthållig Action Biker, jag hoppar mycket hopprep och springer häcklöpning.

Tack så jättemycket för din tid, Sarah.

Om Webbmaster

Kolla även

Den där killen – “Helgmusik”

Helgen är på intågande, sommaren har precis startat, solen skiner och alla är glada. Vad kan …