Thursday , April 18 2024

Pen Expers – Baby's Gone Straight

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Hans-Olof Svensson)

[album, I-Ration Records, betyg: 6]

Man skulle kunna fråga sig om Pen Expers inte kan bestämma sig för om de vill vara neurotiska i Manchester, köra en skraltig skorv till bil genom någon dammig håla i Nevada eller möta djävulen i kvinnogestalt vid ett vägskäl i Australien. Men man kan ännu hellre låta bli att ställa sig en så onödig fråga. De gör i grunden ganska rak rockmusik med pådrivande postpunkbas och en hel del twang, föredömligt enkelt inspelad så att instrumenten får den tyngd och det utrymme de ska ha. Ibland överraskar de mig med riktigt snygga ackordsföljder. Utöver de uppenbara influenserna kommer jag faktiskt att tänka på Suede – när de fortfarande var bra, förstås.

Akilleshälen för en svensk grupp som sjunger på engelska är och förblir sångaren, i synnerhet om de är så melodramatiskt anspråksfulla som Pen Expers. Men Alexander Arvmans röst tål att spricka upp i maniska utspel utan att tappa i tyngd. Och det finns inte många svenska sångare som skulle kunna sjunga en fras som “I'll swing round the bars tonight” utan att jag skruvar på mig i fåtöljen, men Arvman kommer undan med det. Nätt och jämnt.

Om Webbmaster

Kolla även

Omslag: Colin And The Clouds - Golden Age Of Confusion

Colin And The Clouds –  Golden Age Of Confusion

Ingen heter Colin i Colin And The Clouds, men det är ett bra och väldigt …