Wednesday , May 22 2024

Nosey Joe & The Pool Kings – Tunes From The Bighouse

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Robert Ryttman)

[album, Heptown Records/ Sound Pollution, betyg: 8]

Det börjar med en direkt rip-off på Little Richard och dennes klassiska rock n roll-sound i Big Danny Olivers “Sapphire”. Bra och fläskigt pianobaserad musik med blås i kompet alltså och en perfekt inledning på en resa till det förgångna. Sen blir det en mix av storbandsjazz och jump blues med hängbjörk i snabbt svängiga “Drink”. Så där fortsätter Nosey Joe & The Pool Kings i en radda låtar med känsla av 40- och tidigt 50-tal. Det är rhythm and blues, swing, storbandskänsla, party och rock n roll så det stänker. Inte är det ofta man hör den här musiken nu för tiden, och ännu mer ovanligt är det att man hör en ny grupp göra den så förbannat proffsig. Nostalgiker kommer tveklöst att ta Nosey Joe & The Pool Kings till sig, men förhoppningsvis hittar även bandet en ny, ung publik som vill upptäcka något annat än vad som vanligtvis erbjuds idag. Bandet har en rå, lössläppt, nostalgiskimrande aura omkring sig, från det så tidstypiska konvolutet – min mor hade en massa stenkakor med liknande omslag – till låtarna, varav flertalet är skrivna av gruppmedlemmarna själva. Tunes From The Bighouse är ingen platta man somnar till. Det svänger omväxlande och välspelat om den ena låten efter den andra och Ubbe Rydeslätts sång är maskulint grov på det där oslipade, men välsjungna sätt som jag älskar. Nosey Joe & The Pool Kings har gjort en platta före denna och de kommer också att medverka med en låt i danska filmen Danserne.

Om Webbmaster

Kolla även

In Atlas – Where the Wildflowers Grow

Vad sägs om smart och modern elektronisk pop med vissa influenser från Dubstar och Zola …