Baskery – Triss i egensinnig country

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Robert Ryttman)

Baskery består av systrarna Sunniva, Greta och Stella Bondesson. Deras förra grupp hette Slaptones. På den tiden spelade tjejerna rockabilly ihop med sin far, men nu är det originell country som gäller.

– Slaptones hade precis avböjt ett skivkontrakt med amerikanska skivbolaget Surfdog, ett erbjudande som kom upp efter att vi åkt förband till Brian Setzer Orchestra julen 2005. Innan vi tackade nej hann Surfdog ta oss till Nashville för en veckas demosessioner i Steve Earle och Ray Kennedys studio Room & Board. Det var en otrolig erfarenhet, att få se hur musikfabriken Nashville fungerar dagtid och kvällstid hänga i en avlägsen villa omgiven av stormar, exotiska fåglar och löst springande husdjur på legendarisk mark, berättar Sunniva.
– Det kan ju låta korkat att tacka nej till ett skivkontrakt efter en sådan upplevelse. Vi våndades verkligen, men det kändes inte rätt eftersom pappa just slutat i Slaptones. Där stod vi med framtiden för våra fötter, fast med skrämmande dålig timing, säger Greta.
– Pappa kände sig aldrig bekväm med den officiella biten som följde med åren på EMI. Han tyckte att det var kul att lira med oss, men upplevde att det blivit lite för omfattande, förklarar Sunniva.

Fördelar och nackdelar med indiebolag

Baskery bildades och hamnade på nystartade Veranda Independent Records. Ett halvår senare började tjejerna spela in i Decibel Studios. Något systrarna aldrig har ångrat.
– Veranda är ett litet bolag och vi är första releasen, vilket är lite stressande för alla inblandade. Men vi ser mest fördelar med att ligga på ett litet bolag, menar Stella.
– Du kan aldrig få samma uppmärksamhet och respons på ett stort bolag och heller aldrig samma frihet. Majorbolagen idag är slavar under de aktiebolag som bestämmer över dem. Ett independentbolag drivs av egen fri vilja och sätter alltid musiken först, säger Sunniva.
– Det negativa med att ligga på ett litet bolag är den ekonomiska biten. Det finns inte pengar till annonser eller videos. Allt arbete tar mycket längre tid eftersom vi är så få och saknar många viktiga kontakter. Visst kunde vi ligga på latsidan när vi låg på ett majorbolag, man fick ju det mesta serverat, men hur kul är det? Det är ganska skönt för oss slacker-musiker att äntligen få lite ansvar på vår lott, säger Greta skämtsamt.
Baskerys musik består av en mycket egensinnig countrymix där inslag av folk och blues förekommer. Bandet gav ut EP:n One Horse Down som pressades i 1000 ex. Skivan sålde slut tämligen fort.
– Reaktionerna på EP:n var lysande. De ex som cirkulerar ute i världen är rätt så unika eftersom upplagan är liten. Däremot är det högst osannolikt att vi kommer ha kjol och träskor på oss på några fler bilder i framtiden, säger Stella kryptiskt.

Tvetydlig titel på debutplattan
Precis som med EP:n släpps naturligtvis också gruppens debutalbum Fall Among Thieves på Veranda Independent Records. Låtarna från EP:n finns med på plattan och Sunniva förklarar albumets titel:
– Vi valde en titel som är tvetydig. Fall Among Thieves kan vara en uppmaning, beskriva ett tillstånd eller en situation. Vi står för båda begreppen. Tvetydigheten är en del av allt vi gör. Det finns dagar då vi känner oss starka och manande. Andra dagar ger vi efter för lättjan. Innebörden av titeln går således igen både textmässigt och musikaliskt.
– Vi hade tänkt göra nyinspelningar av EP:låtarna. Vi försökte med någon av dem, men det kändes fel. Versionerna på EP:n hade redan etablerat sig som albumspår för oss. Det nya är att basintrot på låten “One horse down” är bortklippt. Det enda klippet på hela skivan faktiskt, tillägger Greta.
Stella klargör för det övriga materialet på albumet:
– Alla låtar är våra egna. Vi hade många i lager. Ibland var det svårt att välja vilka som skulle få plats på skivan. Vi hade ingen lust att spela in covers. Det har Slaptones gjort länge nog.

Neutralt namn och föräldrarnas skivsamling

Baskery är knappast något ord man hittar i ett engelskt lexikon så jag ber systrarna att förklara vad ordet står för.
– Baskery är smeknamnet på en plats vi gillar och har anknytning till. Ordet i sig betyder ingenting och borde inte leda till några associationer eller kopplingar till en specifik musikgenre, menar Greta.
– Vi ville ha ett neutralt namn, eftersom vi inte vet hur Baskery kommer att låta i framtiden, tillägger Sunniva.
Stella fortsätter med att berätta om tjejernas musikaliska bakgrund:
– Vi har lyssnat på en del country, blues och singer-songwriters via föräldrarnas skivsamling, men aldrig riktigt förkovrat oss. Det är vi alldeles för rastlösa för.
– Men artister som gjort intryck och skivor vi fortfarande tycker om är många av dem som pappa spelade hemma när vi var små. Det var mycket 60- och 70-tals country som Guy Clark, Townes van Zandt, George Jones, Tom T Hall, The Band, Little Feat, Neil Young och Joni Mitchell, säger Sunniva.
– Glöm inte heller Fleetwood Mac, Beatles, ZZ Top, Dire Straits och Tom Petty, även om dessa inte är country, tillägger Greta.
Namndroppandet fortsätter då syrrorna kommer in på mer moderna influenser. Samtliga gillar band och artister som Wilco, Whiskeytown, Ryan Adams, Lucinda Williams, Sixteen Horsepower, David Eugene Edwards, Elliott Smith och Stacey Earle
– Men ärligt talat är vi inte så uppdaterade, även om det inte finns några ursäkter i dagens MySpace-boom. Dagens enorma utbud gör att man lätt känner sig översköljd och mätt på ny musik, anser Stella.
– Det handlar inte om snobberi, men man blir ointresserad när det finns för mycket. För tio, tjugo år sedan sållade branschen och kritikerna åt en, men nu är utbytet så stort att man inte litar på vad som valts ut. Samtidigt kommer mycket bra musik inte fram i dagens konkurrens. När jag inte orkar ta in mer nöjer jag mig med de plattor jag redan har, för jag har inte riktigt accepterat det där med nedladdning som ett sätt att köpa plattor berättar Sunniva.

Studioarbetet med Fall Among Thieves

Fall Among Thieves spelades in i Decibel Studios i Stockholm. Lasse Mårtén som är delägare i studion producerade och mixade med viss assistens av Baskery-tjejerna själva. Det tog ett drygt år att spela in CD:n och Greta förklarar varför:
– Det hade inte behövt ta så lång tid som det gjorde. Vi spelade in allting live i studion och satte oftast låtarna på första eller andra tagningen. Men kombinationen ont om studiotider och vikten av att hitta rätt dagsform gjorde att skivan tog så lång tid att färdigställa.
– Det roligaste var att skynda in i kontrollrummet direkt efter en tagning och höra hur fett det lät. Vi spelade in helt akustiskt, utan lurar och i samma rum. Du kan ju tänka dig att det lät ganska trist under tagningarna. Eftersom en studio är så välisolerad är akustiken i princip obefintlig, så vi hörde knappt varandra trots att vi stod inom en radie av några få meter, berättar Stella.

Avslöjar inget pinsamt

En viktig ingrediens när det handlar om countrymusik är givetvis texterna. Jag ber damerna att redogöra lite för deras lyrik.
– Vi inspireras delvis av vardagen, men kryddar rejält med fantasi och målar upp scennarier vi själva börjar tro på. Texterna är aldrig tagna ur luften, men inte heller personliga på så vis att de avslöjar något pinsamt om oss själva. Det vore ju bara tragiskt, anser Sunniva.
– Vi har inget uttänkt eller medvetet tema. Texterna är över lag ganska mörka och ibland uppläxande, med undantag för ett par kärlekskranka alster, men för oss är det just frustration, hämndlystenhet och oro som ger de starkaste uppslagen, menar Greta.
– Eftersom Fall Among Thives är en debut ville vi att varje låt skulle få sin egen historia för att visa på bandets alla sidor. Men i allmänhet så gillar vi skivor med teman, avslutar Sunniva.
Baskerys sommarturné är när detta skrivs inte färdig, men de countryfestivaler i Sverige som är bokade och klara är Degerfors/Valsverket (31/5) och Ydre Countryfestival (4/7). Gruppen kommer också att turnera i Frankrike och Kanada under sommaren. Näst i tur står skivsläpp i Norge och så blir det en USA-lansering till hösten. Troligtvis blir det även spelningar i Australien och Japan under våren 2009, så tjejerna i Baskery kommer få det mycket hektiskt under ett par år framöver.

Om Webbmaster

Kolla även

Melotron – Sverigeaktuella tyskar med nytt album på gång

De har en tjugofemårig karriär bakom sig och har nått beundransvärda framgångar med sin melodiösa …