Wednesday , April 17 2024

Umami – Scarsoul

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Tobias Pettersson)

[album, Plugged Records, betyg: 5]

För kanske fem år sedan fick jag ett ryck och ringde upp Ardis. Jag hade fått ett nostalgianfall och lyssnat på hennes strålande två skivor från mitten av 90-talet. Har ni glömt bort dem kan jag nämna några låtar som kanske fräschar upp minnet: “Shotgun”, “Ain´t nobody´s business”, “Dirty” och “Woman to woman”.
Då, i mitten av 90-talet slog hon ner som en bomb. En sexbomb närmare bestämt. Frågan är om landet nånsin fått fram en sexigare (utstrålning, texter, utseende, uttalanden, musiken) artist än Ardis Fagerholm.
Sen försvann hon lika snabbt som hon hade dykt upp. När jag ringde upp henne hade det varit tyst om henne ganska länge och jag undrade helt enkelt vad hon sysslade med, om det var nån ny musik på gång.
Det var det, meddelade hon. Ardis hade ett nytt projekt på gång, hon sa att hon hade skapat en ny musikstil som hette “Island Music”. Men inte fan dök det upp nån ny platta. Ardis försvann åter igen in i tystnaden.
Fram tills nu. För på denna platta sjunger hon på tre låtar. Inte svänger det som hennes egen musik, men bara det faktum att Ardis åter är tillbaka där hon hör hemma – vid mikrofonen – är värt att applådera.
Umami är ett musikprojekt där Jonas Wickman tillsammans med producentkollegorna Robert Wahlström och Jonas Färnlöv har bjudit in en massa gästartister som sjunger låtarna. Och en av dem är alltså Ardis.
Andra namn är Freddie Wadling, Caroline af Ugglas och Caroline Wennergren, så det är ett minst sagt spännande projekt.
Musiken ligger nånstans i skärningslinjerna mellan pop, jazz, soul, electronica och world music. Lite påminner Umami om det Christian Falk gjorde på “Quel bordel”. Det är välproducerat, stilrent, modernt och perfektionistiskt. Trots de många olika gästartisterna håller det ihop musikaliskt. Det låter dock mer snyggt än bra, såsom ofta är fallet med loungemusik. Men Umami för kanske det goda med sig att Ardis gör en riktig comeback, och då förlåter jag att Umami-gängets filande i studion kanske höll på i längsta laget.

Om Webbmaster

Kolla även

Omslag: Colin And The Clouds - Golden Age Of Confusion

Colin And The Clouds –  Golden Age Of Confusion

Ingen heter Colin i Colin And The Clouds, men det är ett bra och väldigt …