Tuesday , April 23 2024

Dawn & Dusk Entwined – Septentrion

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Robert Ryttman)

[album, Cold Meat Industry, betyg: 7]

Franska konstellationen Dawn & Dusk Entwined beskriver den nordiska världen i fem mörka och kyliga musikstycken på Septentrion. Det är ödslig musik, mjuk och hård på samma gång. Inte minst är den dramatisk med marchtrummorna, manskörerna och den talande rösten i inledande “A song of ice and fire”. De grundläggande ljuden är stillsamma, men det mullrar och dånar hotfullt som om vulkaner eller själva underjorden försöker tränga upp genom jordskorpan och vända upp och ner på naturen ovanför. Septentrion är en skiva för oss som gillar att fantisera och associera fritt till musik. Det finns inget rätt eller fel. Dina upplevelser av ljudskapelserna är lika verkliga som mina. Dawn & Dusk Entwined gör filmmusik till obefintliga filmer och oavsett om man tycker om eller ogillar deras låtar så lär de i alla fall tvinga fram reaktioner. Först i “Horn of the hunter” förekommer sång med text på plattan, vilket passar in oväntat bra. Överhuvudtaget är “Horn of the hunter” en lyckad låt med sina mjukt svepande toner och ljud som får mig att associera till både regn och mänsklig närvaro. Jag ska inte påstå att Septentrion är en alltigenom älskvärd platta som kommer att spelas dagligen, men den är väldigt känslomässigt jämn och är man på humör för atmosfären som skapas av fransoserna är CD:n utmärkt. Ge den en chans om du uppskattar instrumentalmusik.

Om Webbmaster

Kolla även

Omslag: Skraeckoedlan - The Vermillion Sky

Skraeckoedlan – The Vermillion Sky

Skraeckoedlan bildades 2009 i Norrköping och har sedan dess gett ut en liveplatta, fyra studioalbum …