DJ Foundation – G-Had/ USA

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Robert Ryttman)

[singel, Metal Postcard, betyg: 7]

DJ Foundation kommer från Irak, har blivit mordhotad via sin Myspace-sida och gör på den här singeln tänkvärd dansmusik, då han mixar Van Halen, Bruce Springsteen och Beastie Boys med hård elektrofunk, ljudet av missiler, böneutropare och TV-kommentatorer. En pöbelliknande kör skaldar ordet “USA” gång efter annan, vilket får associationerna att vandra till 30-talets nazi-Tyskland och de massmöten som hölls där på den tiden.
I låten “USA” är det till party-house och en gammal discodänga, samt Phil Collins “In the air tonight”, som budskapet och de samplade rösterna framförs. Själv har DJ Foundation sagt: “När ni hör min musik kan ni dansa, gråta eller skratta. Det pågår ett krig här så böj på huvudet och rocka”.
Det här är definitivt en känslomässigt stark och tänkvärd singel, även om musiken inte är hundraprocentigt intressant hela tiden. Men det är svårt att värja sig mot de här två låtarna och dess innehåll. Oavsett åsikt om det pågående kriget så reagerar man. Det här är protestmusik för 2000-talet och dess elektroniska anhängare, dansmusik för de politiskt medvetna och ett bra exempel på vad musik kan förmedla i fråga om politiska budskap utan pekpinnar.

Om Webbmaster

Kolla även

Grillar kött

Köttet som svenskar äter mest

Sverige är ett relativt rikt land på kött av olika slag – ko, gris, kyckling, …