Does It Offend You, Yeah? – You Have No Idea What You're Getting Yourself Into

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Hans-Olof Svensson)

[album, Virgin Records, betyg: 4]

Det finns tre skäl att vara skeptisk till debutalbumet från engelska Does It Offend You, Yeah? (hädanefter förkortat DIOYY). För det första är de ännu ett i raden av band som hypas upp i den engelska musikpressen. För det andra är de gamla discjockeys och studiomusiker som startat ett band och fått skivkontrakt direkt. För det tredje brukar crossover mellan indie och dans sällan lyckas.

DIOYY gör hyperenergisk, punkig elektrorock. Eller på ren svenska: de för ett jäkla liv. Men man skapar inte nödvändigtvis sväng ,eller ens energi, genom att fläska på allt vad man orkar. Gruppens avsikt är att korsa pop och dansmusik, men det blir varken hackat eller malet. Några låtar att tala om har de inte. Spännande nya elektroniska grooves då? Nä. Vocoder och datorspelsblipp har vi hört förr. Modeselektor är de inte.

Vissa skivor fungerar bäst som bruksmusik. Och om du behöver något som höjer pulsen och tempot när du tränar, under dammsugningen eller varför inte runt ölhävningsbordet på förfesten, ja, då kan DIOYY kanske funka. Men det finns många skivor som tjänar det syftet bättre. Och spåret “Weird Science” är tyvärr inte en cover på Danny Elfmans robotstela nördfunkhit med Oingo Boingo.

Om Webbmaster

Kolla även

Grillar kött

Köttet som svenskar äter mest

Sverige är ett relativt rikt land på kött av olika slag – ko, gris, kyckling, …