Saturday , June 22 2024

The Balustrade Ensemble – Capsules

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Robert Ryttman)

[album, Ominous Recordings, betyg: 7]

Ibland är det en lisa för själen att bara kunna luta sig tillbaka, sätta på en instrumental skiva och fullständigt koppla bort omvärldens stress och krav. Capsules med gitarristen och kompositören Grant Millers grupp The Balustrade Ensemble är ett sådant album. Jag skrev visserligen “instrumental skiva”, men det är en sanning med modifikation. Man tänker inte på att Wendy Allen sjunger, helt enkelt. Rösten finns där som ännu ett instrument. Den här plattan är Ominous Recordings sjunde utgåva och det är en stillsam, drömsk och lite vemodig historia. De tio låtarna skulle mycket väl kunna vara soundtrack till någon film, men som så ofta med den här typen av musik, får man blunda och skapa bilderna själv. Och det är inte svårt att göra. Stämningen och de spröda instrumentala insatserna gör det lätt att fantisera fritt och dessa fantasier blir, åtminstone i mitt sinne, till varma, vackra och poetiska betraktelser. Däremot stör jag mig på att vissa låtar har ett väl abrupt slut ibland. Att kategorisera den här typen av musik är svårt och dessutom kanske onödigt, men jag skulle gissa att new age-publiken kan hitta ett guldkorn i Capsules. Likaså de som uppskattar ambient och kanske även de med en förkärlek för stillsam progressiv rock. En fin och underhållande skiva är det i alla fall som The Balustrade Ensemble har skapat.

Om Webbmaster

Kolla även

Ny singel från Indochine – “Le chant des cygnes”

Senast vi hörde ifrån Frankrikes storheter, Indochine, var häromåret när de släppte sina båda samlingsskivor …