Tuesday , April 23 2024

Folke – Folke

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Tobias Pettersson)

[album, Finest Quality / Bonnier Amigo, betyg: 5]

Det känns lite halvsjukt att lyssna på Folke. Min pappa heter nämligen så, och namnet är så förknippat med honom att det infinner sig en märklig känsla varje gång jag säger eller till och med tänker namnet.

Men denna Folke är alltså inte min farsa utan en snubbe från Stockholm som egentligen heter Torbjörn Zetterberg och är rätt känd i jazzkretsar. Han har släppt fem skivor tidigare men detta är den första under namnet Folke. Med sig har han bland annat folk från Laakso, The Tiny och Peter, Bjorn & John. Särskilt jazzigt är det dock inte denna gång, snarare handlar det om stillsamma gitarrer, stråkar och pianon. Någon försiktig trumma smyger med och lyckas ibland dra upp tempot. Pop, visa, jazz? Ingen aning.

Projektet började som en skilsmässoplatta och uttrycket är rätt dystert, men musiken känns inte svår eller tung. Däremot sätter namnet fortfarande en spärr i vägen för mig.

Om Webbmaster

Kolla även

Omslag: Skraeckoedlan - The Vermillion Sky

Skraeckoedlan – The Vermillion Sky

Skraeckoedlan bildades 2009 i Norrköping och har sedan dess gett ut en liveplatta, fyra studioalbum …