Thursday , April 18 2024

Wax Audio – Merry Xmas (War is over) / God

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Robert Ryttman)

[singel, Metal Postcard, betyg: 10]

1971 flyttade John Lennon till USA och gav samma år i december ut singeln “Happy Xmas (War is over)”. Som reklam för singeln, samt som ett budskap för fred, främst i Vietnam, sattes jätteannonser upp på Times Square i New York med orden: War is over, if you want it. Denna reklam bildar nu omslag till den här singeln, men under orden står “Happy christmas from George W Bush & Wax Audio” istället för den ursprungliga hälsningen från John Lennon och Yoko Ono. Sedan 1971 har “Happy Xmas” förvandlats till en julsång som spelas överallt där det dräller tomtar och nu har alltså Wax Audio givit den nytt politiskt liv. Här är det nämligen George W Bush som via samplingar läser Lennons lyrik till musiken och effekten blir så sarkastiskt talande den kan bli. Om någon fortfarande inte fattar läget är det bara att lyssna på låten “God” som kommer därefter. Även här är det USA:s president som står för (det samplade och ihopklippta) budskapet och han säger saker som “jag tror inte på terrorism, jag tror inte på frihet, jag tror inte på mänskliga rättigheter, jag tror inte på Kristus, jag tror inte på fred, jag tror inte på Amerika, jag tror bara på mig själv. Drömmen är över, etc”. Lennons budskap handlade om Vietnam. Wax Audios handlar om Irak och Afghanistan. Tydligare än så här kan det inte bli. Och detta med enklast tänkbara medel.

Om Webbmaster

Kolla även

Omslag: Colin And The Clouds - Golden Age Of Confusion

Colin And The Clouds –  Golden Age Of Confusion

Ingen heter Colin i Colin And The Clouds, men det är ett bra och väldigt …