V/A – Vågform Volym 1

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Jonaz Björk)

[album, Vågform Records, betyg: 5]

Så var det dags för ytterligare ett litet skivbolag att födas för att kunna sprida ny elektronisk musik. Om det blir långlivat eller inte kan jag inte sia om, däremot tror jag att om ’Vågform Volym 1.’ presenterar det befintliga artiststallet så tror jag att vissa delar har större potential att hålla Vågform levande än andra.

Jag vill dela upp artisterna i två läger; dels de fria själarna som låter precis hur som helst och helt säkert anför den konstnärliga friheten som försvar för detta. Nu är det inte så att jag dissar vare sig Audioscope, Adolf Filter eller Liquid G/Maxx Impact, däremot orkar jag inte med särskilt mycket av deras experiment och upptäckarlusta. Men det finns det säkert många andra som gör, jag vet direkt tre personer som lätt skulle gå loss på dessa.

Det andra lägret däremot, där jag till och med hittar artister jag känner till sedan tidigare, känner jag mig betydligt mer hemma. Både Northern Electric och Chinese Theatre är bekanta sedan tidigare, medan Prototyp är en ny bekantskap för mig. Prototyp levererar tre trevliga spår som andas en hel del klassisk ebm medan Northern Electric och Chinese Theatre självklart knallar vidare med melodiös synthpop. De tre spåren med Northern Electric andas så mycket italo disco att det nästan känns som att befinna sig i 80-talet igen medan Chinese Theatres tre spår är mer varierade och innehåller nyanser av såväl electroclash och spelmusik som av italodisco och futurepop.

Hade skivan bara innehållit Prototyp, Northern Electric och Chinese Theatre hade betyget blivit riktigt högt – lätt en sjua, men nu drar de övriga ner det. I och för sig är upplägget på skivan bra, och jag står utan problem ut med alltihop, i alla fall fram till de sista tre spåren med belgiska Peter van Bogaert aka Liquid G aka Maxx Impact. Där går gränsen för vad jag mäktar med. Ändå skall jag inte sticka under stol med att jag är nyfiken på vad som komma skall från Vågform i framtiden. Man är uppenbarligen inte rädda för att blanda och sådant leder inte sällan till nya trevliga bekantskaper.

Om Webbmaster

Kolla även

Grillar kött

Köttet som svenskar äter mest

Sverige är ett relativt rikt land på kött av olika slag – ko, gris, kyckling, …