TLS – A Song Left For You

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Jonaz Björk)

[album, Imperial Recordings, betyg: 8]

En technokille, Jonathan Axelsson, upptäcker 2002 Slowdive och bestämmer sig för att utforska shoegaze. Låter det som världens bästa förutsättning för bra musik? Nja, på pappret ser det inte självklart ut som en succé, men vad spelar det för roll när slutprodukten visar sig vara det allra läckraste godiset för öronen och själen?

Nio låtar högkvalitativ shoegaze kan låta generöst, men många spår är förvånansvärt korta och plattans totala speltid klockar in på 34 minuter. Det är en skaplig tid när det handlar om att springa 10 kilometer, men alldeles för kort när det handlar om atmosfärisk musik med mäktiga gitarrväggar, feta keyboardmattor och skönt dämpad sång. Men utöver speltiden har jag inga invändingar. TLS är minst lika bra som nämnda Slowdive var. Det är många gånger så perfekt att jag bara sitter och fånler när jag lyssnar och jag låter mig villigt svepas bort med tonströmmarna, bort till fjärran disiga stränder i Tolkienland. Eller jag låter mig villigt ledas in i ångdimmorna i karga industrilandskap där endast konturerna av enorma konstruktioner låter sig anas. Inget blir riktigt tydligt, samtidigt som alla detaljer finns där. Det är helt enkelt utmärkt!

Debutalbumet “A Song Left For You” med TLS är en av de bästa debutskivor jag hört på mycket mycket länge. TLS hamnar i toppen 2007 års lista av grymma debuter tillsammans med Mary Onettes och Hearts Of Black Science. Att TLS dessutom är lika ljuvligt tidlös som förebilderna Slowdive gör också att jag redan nu kan säga att “A Song Left For You” är en skiva jag kommer att plocka fram och spela under många år framöver. Bättre blir det nog inte.

Om Webbmaster

Kolla även

Ny singel från Indochine – “Le chant des cygnes”

Senast vi hörde ifrån Frankrikes storheter, Indochine, var häromåret när de släppte sina båda samlingsskivor …