Tuesday , April 23 2024

Serj Tankian – Elect The Dead

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Robert Ryttman)

[album, Reprise Records/ Warner, betyg: 9]

Är inte Serj Tankian bekant? Om jag istället nämner bandet System Of A Down kanske tioöringen ramlar ner? Det är nämligen där Tankian sjunger till vardags. Elect The Dead är den originelle sångarens första soloalbum, en skiva där han spelar alla instrument utom trummor. Nåväl, gitarristen/basisten Dan Monti och operasångerskan Ani Maldjian gästar också på varsitt ställe, men resten sköter den mångsysslande artisten själv. Albumet kom till i Tankians hemstudio i Los Angeles. Innan han skapade det sålde han 16 miljoner skivor med System Of A Down, skrev en bästsäljande poesibok, startade skivbolaget Serjical Strike Records och lånade ut rösten till artister som Tool, Deftones, Wu Tang Clan och Notorious B.I.G. Dessutom hann han med skivprojektet SerArt 2003. Killen borde nästan haft slut på idéer, va? Istället är det tvärtom. Elect The Dead är en fantastisk CD. Här händer det grejer hela tiden, och ändå känns det som att ett flertal av låtarna är tänkbara hits. Här finns refränger du kan sjunga med i, melodier du kan nynna på, men lika förbaskat är hela plattan smockad med variation, musikaliska infall, oväntade och överraskande inslag. Elect The Dead är en progressiv rockplatta i ordets rätta betydelse, men den låter inte alls som progmetal brukar göra. Istället kan CD:n avnjutas oavsett om du är hårdrockare eller inte. Allt som krävs är att du uppskattar kvalitet och egensinne. Detta är en av årets absoluta favoritskivor.

Om Webbmaster

Kolla även

Omslag: Skraeckoedlan - The Vermillion Sky

Skraeckoedlan – The Vermillion Sky

Skraeckoedlan bildades 2009 i Norrköping och har sedan dess gett ut en liveplatta, fyra studioalbum …