Les Issambres – Merry Christmas

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Robert Ryttman)

[album, Fifth Week Records, betyg: 6]

Les Issambres har hunnit med några plattor sedan 2004 då de debuterade för Fifth Week Records. Nykomlingen levereras i ett trevligt och originellt omslag, utformat som ett julkort och det här är snarare alternativ jul än traditionell dito, trots både bjällror och klockspel. Titlar som “Christmas hid behind that door”, “Christmas sucks anyway, everything´s shit” och “It´s a sad christmas day. Saddam Hussein…” talar klarspråk. Inte de vanliga “Bjällerklang”, “Rudolf med röda mulen” och “White christmas” precis. Gitarristen Stefan Jacobson har skrivit materialet och sjunger låtarna tillsammans med Karin Jacobson som också spelar trummor och percussion. Därutöver består bandet av folk på bas, bakgrundssång, mandolin, glockenspiel, piano och flöjt. Musiken kan bäst beskrivas som en mix av folkpop och alternativpop, ibland med mörka och lite märkliga undertoner som i nämnda “Christmas hid behind that door” med sin skräckfilmslika text, men ännu oftare är det svängigt och refrängstarkt. “Badly drawn boy” och “Sweet christmas” är ett par spår som man gärna nynnar på även efter att skivan tonat ut. Några låtar håller inte lika hög klass, men Les Issambres har ett distinkt sound som känns tilltalande. En intressant platta för er som tröttnat på traditionella dansa-runt-granen-låtar och en utmärkt julklapp till indie-dottern/sonen.

Om Webbmaster

Kolla även

Bromsen – har släppt det elektrorockiga debutalbumet Brothers in Mind

Bromsen, alias Richard och Karlo från Berlin, har fått fin kritik från indiepressen med sin …