Tuesday , April 23 2024

Christer Lindén med STARK – Arbetarliv

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Robert Ryttman)

[ep, Järngräs, betyg: 6]

Fyra låtar, cirka tjugo minuters speltid, traditionell gitarrock, svenska texter och en skiva som jag känner mig lite ambivalent till. Anledningen är Christer Lindéns lyrik som kretsar kring jultider och människor på botten av samhället. Inledande självmordsdramat “Faller med snön” har jag inga problem med, men bilden av vanliga fabriksknegare i titelspåret känns rätt fördomsfull. Här sups och slåss det, kvinnor misshandlas och Gud vet allt. Det är inte direkt bilden jag har av hårt arbetande knegare och definitivt ingen bild som inte skulle kunna appliceras på vilken samhällsklass som helst i så fall. Även i “Ensam” krökas det friskt och i avslutande “Inga änglar dansar här” sitter ungarna och gråter, iklädda skitiga, trasiga kläder och är utan mat. Vid granen finns inga julklappar och mamman går på Socialen och krökar sig medvetslös. Jag är medveten om att det finns människor som har det så här illa, och trots att Lindén rent tekniskt skriver väldigt bra texter, så blir innehållet ändå för mycket. Svärtan känns nästan skrattretande ibland och det lär ju inte vara meningen. Annars består Arbetarliv av fyra bra låtar, schyssta melodier och refränger. De är väl framförda musikaliskt, så om Lindén bara drar ner på de värsta överdrifterna kan det här bandet säkert åstadkomma kanonplattor inom en genre där även Uffe Lundell, Lars Winnerbäck och Staffan Hellstrand huserar.

Om Webbmaster

Kolla även

Omslag: Skraeckoedlan - The Vermillion Sky

Skraeckoedlan – The Vermillion Sky

Skraeckoedlan bildades 2009 i Norrköping och har sedan dess gett ut en liveplatta, fyra studioalbum …