Gemie – The Cirkus and the Monkey

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Tobias Pettersson)

[album, Alabama Records, betyg: 4]

Jens Smedman, som Gemie egentligen heter, beskrivs som ett av Finlands största namn bland singer/ songwriters. Jag vet inte om det är Sverige som har väldigt många bra artister i den genren eller om det är grannlandets standard som är låg, men på denna sida Bottenhavet är det tveksamt om Gemie har nån chans att slå.
Kanske om han sjungit på finska, det lär ju bo närmare miljonen människor i Sverige med finska rötter. Men nu sjunger han på engelska, och spelar gitarr och piano ungefär som tusen andra män gjort före honom. Bland kompmusikerna hittar vi bland annat Jörgen Wall och Heikki Kiviaho, som exempelvis spelat ihop med Sator och Thåström.
Som vanligt när det gäller denna typ av mjukrockande artister låter det sällan dåligt. Hantverket sitter som man brukar säga. Men det är också sällan det tänder till på allvar.
Ju längre in jag kommer i skivan desto mer märker jag att Gemie låter uttrycket skifta, dock inte till det bättre. Istället blir det lite rörigt med Gemies musik som spretar lite hit och dit utan att ändå hitta sin personlighet och särart.

Om Webbmaster

Kolla även

Melotron – Sverigeaktuella tyskar med nytt album på gång

De har en tjugofemårig karriär bakom sig och har nått beundransvärda framgångar med sin melodiösa …