Wednesday , April 17 2024

Josef och Erika – Small Small Small Small Sounds

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Robert Ryttman)

[album, Caprice Records, betyg: 6]

Det var länge sedan jag hörde en platta med mer passande titel än den här. Josef och Erika gör nämligen så minimalistisk popmusik att vartenda ljud som spelas och vartenda ord som sjungs hörs klart och tydligt. Tappar man en synål i golvet under tiden skivan spelas framstår ljudet av den som en handgranat. Det här är alltså en ytterst subtil skapelse, en platta som kräver din helhjärtade uppmärksamhet och som går helt förlorad om den ligger på som bakgrundsmusik.
Duon bakom albumet består av Josef Kallerdahl (New Tango Orchestra, MusicMusicMusic och Nils Berg 5) och Erika Alexandersson (Loney Dear, The Moth och eRika). Small Small Small Small Sounds bjuder på tio lugna, lågmälda och intima låtar, inte sällan med inslag av lätt experimentell jazz som i “Odd and familiar”, “Thinking out loud” och “Small sounds”. Att lyssna på det här albumet är lite som att ligga i sängen med sin partner och samtala sparsmakat om känsliga ämnen eller att sjunga en stillsam vaggvisa för ett litet barn som just håller på att somna. Det är alltså väldigt nära, väldigt avskalat, naket och varmt. Samtidigt har jag svårt att skaka av mig känslan av “finkultur”. Jag kan se framför mig hur Josef och Erikas publik sitter iförda enkla men fina butikskläder, applåder avmätt mellan låtarna, dricker ett enda glas vin under kvällen och är finkulturellt fisförnäma. Och allt är bara så där jävla “trevligt” och anständigt. Dessa inre syner hindrar dock inte att uppskatta duons CD.

Om Webbmaster

Kolla även

Omslag: Colin And The Clouds - Golden Age Of Confusion

Colin And The Clouds –  Golden Age Of Confusion

Ingen heter Colin i Colin And The Clouds, men det är ett bra och väldigt …