Wednesday , May 22 2024

Daniel A.I.U. Higgs –

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Robert Ryttman)

[album, Thrill Jockey Records/Border Music, betyg: 4]

Daniel Arcus Incus Ululat Higgs gör en musik, lika skum och udda som namnet han bär. Den här killen från Baltimore, Maryland är frontman i Lungfish när han inte ger ut soloalbum och just det här soloalbumet är inspelat på en kassettbandspelare i hemmet, vilket hörs på atmosfär och bakgrundsbrus. Musiken är instrumental, främst framförd på stränginstrument som akustiska och elektriska gitarrer, banjo samt piano, och de sex låtarna utgör en sammanlagd speltid på närmare fyrtio minuter. Köper man CD:n är den utgiven tillsammans med en bok där Higgs dikter och målningar ingår. Musiken kan förmodligen ses som ett soundtrack till dessa. I promoutgåvan ingår ingen bok, så några närmare jämförelser kan inte göras här.
Man kan tycka vad man vill om den experimentella och märkliga musik som Higgs framför på Atomic Yggdrasil Tarot, men den är ingenting för den som vill ha lättlyssnad mainstreampop precis. Ofta är artistens uttryck direkt störande, medan den andra gånger framstår som mer meditativt behaglig. Men den är hela tiden långt ifrån lättlyssnad. Jag tycker bara om vissa sekvenser här och var och vet inte riktigt för vilket tillfälle man ska plocka fram och ladda CD:spelaren med ett innehåll som detta. För min del kommer det ta mycket lång tid till nästa gång herr Higgs verk plockas fram, då musiken främst gör mig rastlös.

Om Webbmaster

Kolla även

In Atlas – Where the Wildflowers Grow

Vad sägs om smart och modern elektronisk pop med vissa influenser från Dubstar och Zola …