Hard-Fi – Once Upon A Time In The West

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Robert Ryttman)

[album, Atlantic, betyg: 6]

Albumtiteln syftar på att Hard-Fi kommer från västra London och detta är det framgångsrika bandets andra album. Debutplattan sålde i nästan en miljon ex bara i England och hamnade på förstaplatsen på försäljningslistan. Sådana fakta säger sällan något om musikalisk kvalitet, men Hard-Fis orkestrala popsånger övertygar trots allt rätt ofta. Bandet må vara en kommersiell raket, men det känns ändå inte så där snuskigt insmickrande eller pengakåt som vissa hitliste-grupper kan göra. Istället gör Hard-Fi ofta snygga låtar med vackra melodier och träffsäkra refränger. Med några få undantag är materialet tämligen jämt. Ibland blir låtarna något rockigare som i “I close my eyes” och ibland lägger man märke till något oväntade influenser som Motown-svänget (med väldigt snygga stråkar) i “Can´t get along (without you)”. När man dessutom vet att “Help me please” handlar om sångaren Richard Archers moders död så blir den låten mer rörande än vad den annars hade framstått som. Säga vad man vill om Hard-Fi och deras musik, men kvartetten undviker konsekvent de värsta sliskfällorna och är definitivt duktiga på att skriva låtar som fastnar. Risken i framtiden är att bandet kommer urvattnas eller tappa fokus, för att hålla den här kvaliteten hur länge som helst går nog inte, men just nu och här känns Hard-Fi både bra och lovande.

Om Webbmaster

Kolla även

Lucifer’s Aid omtolkar tre låtar från Springsteens “Nebraska”

1982 släppte Bruce Springsteen det tidlösa albumet Nebraska.  Mellan den överdådiga The River-dubbeln och den …