Wednesday , April 17 2024

Henrik Weston – Hej, det är vi som är Vem Bryr Sig? En två tre fyr!

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Robert Ryttman)

[bok, Reverb, betyg: 5]

Under 1978 och fram till 1981 existerade okända punkbandet Vem Bryr Sig? Medlemmarna i gruppen gick i grundskolan på Lidingö där de kommer ifrån och man får följa dem en bit upp på gymnasiet. Hej, det är vi som är Vem Bryr Sig? En två tre fyr! är bandets och främst sångarens historia under denna tid. Han ägnar livet åt att köpa vinyler på skivbörsarna i Stockholm, skriver banala punktexter som alltför ofta redovisas i boken, hänger i en bowlinghall, i replokaler och på ungdomsgårdar. Ibland besöker han klassiska punkklubbar i Stockholm som 4:an, Musikverket och Underground där band som Tant Strul, Snutslakt, Ebba Grön och DagVag lirade. Var man musikintresserad stockholmare under den här eran och hade åldern inne så känner man igen sig. Mest utspelar sig dock historien på Lidingö där ungdomarna bor. Det här är en mycket lättläst roman, småtrevlig och lätt nostalgiframkallande för oss som var med då. Kanske kan den också uppfattas som underhållande av dagens unga som vill ha lite inblick ifrån eran, men samtidigt känner jag mig kritisk. Det händer nämligen ingenting dramatiskt eller spännande i själva storyn. Bandet spelar och får till slut en hyfsat stor publik på ett ställe och i slutet, då huvudpersonen redan lämnat gruppen, får de och andra Lidingöband som omnämns, medverka på en samlingsplatta. Mer än så blir det inte. Det är ett vardagsliv ur en femtonårings perspektiv och allting är väldigt ofarligt, oskyldigt och småtrist. Den här romanen är lite som en dagbok, säkert kul för de som var involverade, men mindre intressant för oss andra.

Om Webbmaster

Kolla även

Omslag: Colin And The Clouds - Golden Age Of Confusion

Colin And The Clouds –  Golden Age Of Confusion

Ingen heter Colin i Colin And The Clouds, men det är ett bra och väldigt …