Wednesday , June 12 2024

Magica – Hereafter

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Robert Ryttman)

[album, AFM Records, betyg: 6]

Det räcker med en titt på omslaget till Hereafter för att man ska förstå att rumänska Magica är ännu ett symfoniskt gothmetalband. Gruppen har givit ut ett par plattor tidigare, men det här är deras första stora internationella släpp. Skivbolaget lär förvänta sig att Hereafter ska bli bandets genombrott. Helt omöjligt är det inte. Ana Mladinovici sjunger som det förväntas av sångerskor inom den här genren och metallen finns där, liksom de klassiska inslagen. Keyboardisten 6Fingers är rätt kul att lyssna till. Han gör en del oväntade saker som fungerar väl till gitarristernas mer konventionella inslag. Som helhet är inte resultatet så tokigt, men Magica når inte upp till de konstnärliga bergstoppar som Nightwish, After Forever och Epica har bestigit under senare år. Dock tror jag att Magica kan klättra upp till de höjderna med tiden. Flera av låtarna är utmärkta, såsom vackert romantiska “Entangled” och bombastiska “All waters have the colour of drowning”. Kan man skriva sådana alster har man talang. Däremot borde Magica jobba hårdare på att hitta en egen stil. Nu är det främst keyboardspelet som utmärker bandet. Risken att försvinna i mängden är stor när man ger sig på en genre som blir alltmer överbefolkad och vars ramar tycks vara extremt förutbestämda. Jag tror dessutom att Ana skulle vinna på att lämna det höga registret ibland, gå ner en aning och uppbåda mer rå kraft. Hon blir lite väl pipig i längden.

Om Webbmaster

Kolla även

Whole – “Valson”

Nu över till en intressant duo.  Whole består av Thomas Schernikau från Depeche Mode-hyllningsbandet Forced …