Wednesday , April 17 2024

Christian Death – American Inquisition

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Robert Ryttman)

[album, Season Of Mist, betyg: 8]

1984 köpte jag mini-LP:n Deathwish med Christian Death. Ett par år senare inhandlades The Heretics Alive. Plattorna var okay, men inga mästerverk och då andra, mer intressanta namn inom gothrocken – eller depprocken, som stilen kallades på den tiden – dök upp, glömdes Christian Death bort. Hade bandet låtit som de gör idag på American Inquisition hade jag garanterat följt deras utveckling mer noggrant. Det här är nämligen ett riktigt bra album. Visst känner man igen de aningen punkiga gitarrerna fortfarande och den mörka stämningen går igen som ett gammalt 80-tals spöke, men låtar som “Narcissus metamorphosis” och suggestivt hotfulla “Victim X” gjordes inte på den tiden. Alltså finns det anledning för såväl nostalgiker som nykomlingar att ge det här albumet en chans.
De blasfemiska amerikanarna (det var detta band som –88 spelade in albumet Sex & Drugs & Jesus Christ, vars kontroversiella omslag avbildade Guds son skjutandes upp heroin, vilket ledde till att bandet bombhotades) har till American Inquisition skrivit ett gäng omväxlande, intressanta och ofta rockiga låtar. Den mörka gothkänslan finns här, likaså de ödsliga melodierna och sången delas av Valor och Maitri, som bägge två även spelar ett flertal instrument. De manliga och kvinnliga vokalinsatserna ökar känslan av en varierad platta och du som längtar ihjäl dig efter Sisters Of Mercy och The Mission kan äntligen skåda ljuset.

Om Webbmaster

Kolla även

Omslag: Colin And The Clouds - Golden Age Of Confusion

Colin And The Clouds –  Golden Age Of Confusion

Ingen heter Colin i Colin And The Clouds, men det är ett bra och väldigt …