Les Savy Fav – Let´s Stay Friends

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Robert Ryttman)

[album, Wichita Recordings, betyg: 6]

Det här är Les Savy Favs första fullängdare sedan Go Forth som kom 2001, om man bortser från samlingsalbumet Inches som kom ut 2004. Bandet har dock existerat sedan 1995 och givit ut ett par album redan på 90-talet. Nya alstret är ingen tokig alternativrock. Kvartetten larmar rätt bra, Tim Harrington har en okay rockröst och många låtar växer upp och blir bättre och bättre, ju mer man lyssnar på dem. För i ärlighetens namn var Let´s Stay Friends ingen CD som satte sig direkt. De lite lugnare, melodiösa spåren är dem man greppar först och personligen tycker jag fortfarande att de är de bästa. Men flera av rocklåtarna biter sig fast efter ett tag och i nuläget känns det som att det är 50/30 mellan lugnare och rockiga spår som verkligen fungerar bra. Så har vi ju givetvis en del utfyllnad också. Någon 100%-ig platta är inte detta, men lyssna till “Patty Lee”, “What would wolves do?” och “Slugs in the shrubs”. Några av dessa bör gå hem om du har den här smakriktningen. Mest betydande för bandets sound är gitarristen Seth Jabour vars stil påminner lite om The Edge i U2 under unga år. Inte så att Jabour kopierar, men sättet att hantera de ljusa tonerna i verserna är detsamma och effekten fungerar utmärkt, även om Les Savy Favs stuk periodvis ligger närmare New York-punken eller garagerocken, än vad U2 någonsin gjorde. Helt klart en trevlig rockplatta.

Om Webbmaster

Kolla även

In Atlas – Where the Wildflowers Grow

Vad sägs om smart och modern elektronisk pop med vissa influenser från Dubstar och Zola …