Neil Young – Chrome Dreams II

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Robert Ryttman)

[album, Reprise Records/ Warner, betyg: 8]

Chrome Dreams skulle ha givits ut hösten 1977, men så blev det inte. Istället kommer den nu, trettio år senare, och albumet innehåller en blandning av gammalt och nyskrivet material. Neil Young själv är pålitlig som en gammal arbetshäst, precis som vanligt. Det är inte många plattor mannen har givit ut genom åren som fungerat dåligt eller ens halvdant. Chrome Dreams II är inget undantag. Här inleder Young med den fina countryballaden “Beautiful bluebird” medan “Ordinary people” är en blåsförsedd 18-minuterslåt med trassliga gitarrsolon och “Shining light” är en sån där enkel, outsinligt vacker sak som skulle ha kunnat skrivits på 50-talet och spelats in av Elvis Presley eller något färgat doo wop-gäng.
Neil Young är över 60 år nu, men liksom Bob Dylan, Johnny Cash, Jerry Lee Lewis och Dolly Parton känns han odödlig. Karln ger ut platta efter platta, den ena bättre än den andra, han håller benhårt på sin stil efter experimenterandet i början av 80-talet och man undrar när inspirationen ska tyna bort. För så här kan det väl inte hålla på i evighet, eller? Nu är visserligen Chrome Dreams II en något ojämn historia med sina många stilar representerade, så man kastas lite mellan känslolägena, men samtidigt är det ingen skit som framförs. Varje spår har sin styrka och sin charm. Det är bara att gilla läget och hänga med i svängarna.

Om Webbmaster

Kolla även

Ny singel från Indochine – “Le chant des cygnes”

Senast vi hörde ifrån Frankrikes storheter, Indochine, var häromåret när de släppte sina båda samlingsskivor …