Ace Ventura – Rebirth

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Philip Assarson)

[album, Iboga Records, betyg: 6]

Ace Ventura är synonymt med högkvalitativ progressiv trance. Dock anser jag att den här plattan nästan tummar lite väl mycket på gränsen till Full On genren, trots att BPM smyger omkring 130. Detta är första fullängdsplattan från Ace Ventura, även om de flesta spåren redan är släppta på samlingsutgåvor och diverse mix skivor.
Vissa låtar är nedtonat enkelsidiga med drivande bas och rytmpartier, andra mer Acid-twistade och Psy-influerade. Som vanligt är jag kritisk när spår dras med slentrianmässiga partier och de blir bara utfyllnad till de spår som får nackhåren att resa sig.
Första spåret på Rebirth är ett 2minuters intro, som skall hjälpa bygga upp stämningen. Det funkar lite halvdant och fasar lyssnaren direkt in i andra spåret, “Serenity Now”, som är ett platt bidrag. Precis som “Psychic Experience”, “Stimulator” och “Presence” som mer känns som utfyllnad. Det är helt enkelt okej musik, men inte mer.
De spår man blir glad av att höra är “Sao Paulo”, “M.A.R.S.” och “Exposed”. Och i synnerhet “The Light” som är ett genialiskt bidrag till Psychedeliska Progg Transen. Melodiöst och flyktiskt som halvvägs genom spåret delas till ett fyra, åtta och sextondels choppat epos som smidigt och graciöst sätter ner klorna i lyssnarens magtrakt med en fet bas. Såklart har Ace Ventura fått hjälp av Lish med spåret.
“Sao Paolo” och “M.A.R.S” är båda nedsmittade av fräna TB-303 slingor, och som för er som inte vet det är TB-303 pappan till Acid knorret i all techno.
Sista spåret, “Exposed”, är en svävande hyllning till gammal traditionell Psytrans med multipla rytmdelar och syrliga melodier lugnt inbakat under 135 bpm. En perfekt avslutning på Ace Venturas festival år 2007.
Ace Ventura heter egentligen Yoni Oshrat och kommer från Israel. Han var även halva Psysexduon som slog igenom inom vid Full On Trance scenens begynnelse. Jag är övertygad att Yoni kommer bli ett av de stora solo namnen inom Proggtrancen i framtiden.

6 Ljus av 10 möjliga bländningar till Ace Ventura – Progressive Detective.

Om Webbmaster

Kolla även

Cecilia Nordlund gästar den utmärkta podden Vibrafonen

Vill ni ha något intressant och trevligt att lyssna på när ni ligger på stranden? …