Trettioåriga Kriget – I Början Och Slutet

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Robert Ryttman)

[album, Mellotronen, betyg: 10]

Trettioåriga Kriget är återigen tillbaka med nytt material. Denna gång följer progbandet upp sin excellenta återföreningsplatta Elden Av År som kom 2004. Vi får tolv sköna, vackra, lugna, atmosfäriska, svängiga och rockiga låtar med sedvanligt svenska texter, skrivna av Olle Thörnvall. Och faktum är att jag kan lyssna på den här plattan hur många gånger som helst. Den invaggar mig i en skön midnattsstämning och tar över omvärlden fullständigt. Progressiva rockplattor har många gånger en tendens att vara svåra och man måste verkligen lyssna in sig för att få något ut av dem, men I Början Och Slutet tar kommandot direkt. Och detta utan att göra avkall på de musikaliska kvaliteterna. Det är bara att slappna av, lyssna och svepas med på den inre resa som i det här fallet är känslomässigt mycket givande. Ingen som har uppskattat Kriget tidigare lär bli besviken och jag hoppas innerligt att det här albumet får ännu fler att upptäcka detta eminenta band. Det finns knappt några uppehåll mellan låtarna, men samtliga spår är så starka att man lätt kan särskilja dem ändå. Och frågan är om Robert Zima någonsin har sjungit bättre än här? Jag tror inte det. Även Christer Åkerbergs läckra gitarrspel och Mats Lindbergs sköna keyboards är, tillsammans med Stefan Fredins och Dag Lundquists påhittiga komp, av stor vikt för den varma ljudbild som skapas. För min del hamnar det här albumet tveklöst på listan över 2007 års tio bästa plattor.

Om Webbmaster

Kolla även

Ny singel från Indochine – “Le chant des cygnes”

Senast vi hörde ifrån Frankrikes storheter, Indochine, var häromåret när de släppte sina båda samlingsskivor …