Rairbirds – 1

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Robert Ryttman)

[album, One Little Indian/ Border, betyg: 8]

Rairbirds är inte alls någon tokig grupp. Trots att bandet förhåller sig rätt trogen dansmusiken/ drums n´ bass i grund och botten, gör de samtidigt fullt lyssningsbar pop- och rockmusik, baserad på såväl elektriska, elektroniska och akustiska instrument. Influenserna är många och tillsammans bildar de en spännande, medryckande ljudbild där låtarna kan inneha såväl orkestrala som repetitiva och lugnt atmosfäriska partier. Här möter 60-talet 2007 och i en låt har man till och med inkluderat dixielandjazz. Allt det här gör att Rairbirds debutalbum fungerar lika bra på dansgolvet som i vardagsrummet.
Då dansplattor sällan är kul att bara sitta och lyssna på så utgör Rairbirds ett definitivt undantag. Den här plattan har nämligen de kvaliteter som krävs för att bli en behaglig och koncentrerad lyssningsupplevelse i hemmets lugna vrå. Merparten av låtarna är jäkligt bra och tillräckligt händelserika och överraskande för att få den uppmärksamhet de kräver. Bandet glömmer inte bort melodierna till fördel för rytmerna heller, så det här är ett album med många kvaliteter. Med andra ord är det inte konstigt att Rupert Parkes, alias Photek, gick igång på bandet en gång i tiden. Nu kan du göra detsamma, bara genom att köpa plattan och mata CD:spelaren med den. Om du gör det hemma, på partyt eller i DJ:båset är upp till dig.

Om Webbmaster

Kolla även

Grillar kött

Köttet som svenskar äter mest

Sverige är ett relativt rikt land på kött av olika slag – ko, gris, kyckling, …