Malte X – Försent…

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Robert Ryttman)

[album, Hornvalley Records, betyg: 8]

Någonsin önskat att Ebba Grön ska återförenas? Det lär inte hända. Malte X är ett annat punkband, men sångaren Malte af Silverfisks (underbart namn) röst och texter påminner väldigt mycket om Thåströms. Även om musiken känns uppdaterad så är den knappast några mil från Ebbas klassiska punkstuk heller. Försent är Malte X:s andra album. Det första har jag missat totalt. Och säga vad man vill, men även om vi bortser från den nostalgiska faktorn så funkar den här plattan alldeles utmärkt med sina svenska texter. Det är inte ofta jag faller för nya punkband över huvud taget längre, då det känns som att genren har gjort sitt. De flesta band går på sparlåga, alternativt tror att Green Day är punk, men Malte X skickar sin sjunkbomb rakt genom ytan och når fram till hjärtat. Det här bandet har bra låtar, i motsats till flertalet andra. De har texter som hörs och som känns angelägna, de har bra melodier som inte blir vare sig smetiga eller mesiga och ett sound som inte känns tunt och förlegat. Kort sagt: det låter verkligen punk och det låter verkligen bra. Jag skulle kunna räkna upp favoritlåtar som “Er tid är över”, “Stjärnstoft” och “Saknar dig så” men bortsett från ett par undantag skulle det tvinga mig att räkna upp var och vartannat spår, vilket känns meningslöst. Så jag nöjer mig med att konstatera att Försent är en skitbra platta och att Apes IQ-sångaren Jimmy Stridh lirar bas och körar i Malte X. Kolla in dem också, när de lirar i din stad.

Om Webbmaster

Kolla även

The Jilted – “Black Swan”

Stockholmsduon The Jilted, alias Linus Giertta och Magnus Haderborg, som tidigare gett oss ett par snygga …