Promise And The Monster – Transparent Knives

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Jonaz Björk)

[album, Imperial Recordings, betyg: 8]

Det räcker med en första minut på första spåret “Sheets” för att jag skall bli såld. Enkelt, nästan lite ödsligt, orkestrerat med oerhört speciell kvinnlig sång på högsta nivå. Stämningen pendlar mellan skönhet och förtvivlan. Här snackar vi musik direkt från själen rätt ut i högtalarna.

Promise And The Monster, som består av Billie helt enkelt, rör sig i skärningspunkten mellan José González, William Ackerman och Jenny Wilson. Gitarren är helt central, omgärdad av allt från effekter till ensemble och rör sig mellan allt från ambient och new age tillkammarmusik och rock. Även sångmässigt finns både Jenny Wilson och José González där, men även Julie Cruise, Medieval Babes och Björk. Billie har ett mycket personligt uttryck som slår igenom trots ekon och andra effekter. Och oavsett hur sången framställs så är den helt fascinerande!

Tillsammans med de musikaliska arrangemangen blir hon oemotståndlig och skivan snuddar vid mästerverk. “Transparent Knives” med Promise And The Monster är helt enkelt ett måste för alla som uppskattar Wilson och González eller överhuvudtaget sån där härligt introvert och genompersonlig glittrande gitarrpop där sången lika gärna kan ses som ett instrument som en berättare av historier.

Om Webbmaster

Kolla även

Ny singel från Indochine – “Le chant des cygnes”

Senast vi hörde ifrån Frankrikes storheter, Indochine, var häromåret när de släppte sina båda samlingsskivor …