Prince – Planet Earth

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Robert Ryttman)

[album, Columbia/ Sony BMG, betyg: 8]

Jag har aldrig blivit besviken på en Prince-platta och blev det inte den här gången heller. Det var länge sedan Prince förnyade pop- och soulmusiken med album som Controversy, 1999, Purple Rain och Sign O´ The Times, men han har hela tiden haft en väldigt hög lägstakvalitet, och man kan knappast kritisera honom för att nöja sig med att “bara” göra bra plattor. Bakom det coola, tredimensionella konvolutet till Planet Earth döljer sig tio låtar som inbegriper rock, pop, jazz, soulballader och funk. Wendy & Lisa hälsar på igen och prinsen är kontroversiell som alltid. På det här albumet hyser han i ena stunden oro över miljön och i nästa sjunger han om att åka privatjet. Det var även denna skiva han släppte ut gratis till tidningen The Mails läsare innan den kommit ut i skivaffärerna, vilket knappast roade skivbolaget. Så säga vad man vill om Prince Roger Nelson, men killen tycks göra precis vad som faller honom in. Musicology och 3121 var designade för att placera Prince på listorna igen och Planet Earth lär gå samma väg. Singeln “Guitar” är en lyckad hitlåt som man blir glad av och här finns fler spår av hitkaraktär. Vi får också softare stunder som souljazziga “Somewhere here on earth” och ytterligare ett par sköna sängkammarstycken att njuta av. Faktum är att här inte finns några dåliga spår, även om ett par låtar kunde kännas lite modernare. Ännu en utsökt Prince-platta är i alla fall skapad med hjälp av stor musikalitet. Det är bara att tacka och ta emot.

Om Webbmaster

Kolla även

Cecilia Nordlund gästar den utmärkta podden Vibrafonen

Vill ni ha något intressant och trevligt att lyssna på när ni ligger på stranden? …