Saturday , April 20 2024

Mambo Kurt – Spiel Heimorgel Spiel

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Jonaz Björk)

[album, Armageddon Music, betyg: 4]

Om man tar en galen, men musikintresserad, tysk och placerar honom bakom en hammondorgel, vad får man då? Jo, Mambo Kurt, en tysk variant av alternativa musikaliska talanger som Eilert och Anton Maiden, fast med bredare repertoar.

Man kan lugnt säga att galenskaperna haglar på “Spiel Heimorgel Spiel” (för att få en känsla av vad Mambo Kurt är för snubbe kan ett besök på hans hemsida både förskräcka och räta ut frågetecken.). Den svenska låtskatten representeras av Abbas “Dancing Queen” och Dr Albans “Sing Hallelujah”, där den sista bisarrt nog låter självklar på orgel. Men annars utgör skivan i stort sett systematisk musikalisk misshandel. Nirvanas ’Teen Spirit’ och Six Pistols ’God Save The Queen’ är två klassiker som får vad dom tål. Och eftersom Mambo Kurt utan problem plockar fram vad som helst får man även höra exempelvis Rammsteins ’Ohne Dich’, Slayers “South Of Heaven” och Rage Against The Machines “Killing In The Name”. Men den värsta slakten är plattans sista spår där The Housemartins finstämda acapella hit “Caravan Of Love” misshandlas så brutalt att jag inte kan annat än fullständigt bryta ihop av skratt.

Visst är “Spiel Heimorgel Spiel” riktigt rolig emellanåt, men mest är den påfrestande. Om jag skulle träffa Mambo Kurt är utgången på mötet rätt oviss, det står mellan att krama honom för ett kul grepp eller att nita honom som markering att man inte kommer undan med vad som helst. I vilket fall, i samband med rejäla fylleslag tror jag att “Spiel Heimorgel Spiel” kan bli en succé men i nyktra sammanhang kommer uppmärksamheten att bli begränsad.

Om Webbmaster

Kolla även

Grillar kött

Köttet som svenskar äter mest

Sverige är ett relativt rikt land på kött av olika slag – ko, gris, kyckling, …