Wednesday , May 22 2024

Gogol Bordello – Super Taranta

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Robert Ryttman)

[album, Sideonedummy Records/ Border, betyg: 7]

När zigenarpunkarna från Brooklyn i New York, Gogol Bordello, drar igång är det fullt ställ mest hela tiden. Personligen brukar jag associera zigenarmusik med romantiska, sorgsna, smöriga ballader, men Gogol Bordello ägnar sig åt rena motsatsen. Här är det up tempo och sväng som gäller och Eugene Hutz är allt annat än någon smörsångare. Det zigenska märks tydligast via ryssarna Sergey Rjabtzevs violin och Yuri Lemeshevs dragspel, vars instrument framkommer tydliga i var och varannan låt. Till dessa medlemmar har man plussat på med gitarristen Oren Kaplan från Israel och basisten Tommy Gobena (Bill Laswell) från Etiopien. Slutligen har man amerikanen Eliot Ferguson bakom trummorna, så här kan vi snacka om ett band med internationella rötter. Hur kul är Super Taranta då?
Tja, rätt underhållande faktiskt, men plattan kräver att ens nordiska trumhinnor vänjer sig lite. I början upplevde jag det här gängets vildsinta galenskap som rätt enformig, men efter några lyssningar och pausar från plattan har jag fått bättre pejl på den. Fortfarande är CD:n lite i längsta laget för sitt eget bästa, men enformig är den inte och den musikaliska kompetensen är hög. Däremot är Super Taranta kanske ingen platta man sätter på repeat och vissa spår håller inte högsta klass, men det bör inte hindra någon från att skaffa den.

Om Webbmaster

Kolla även

In Atlas – Where the Wildflowers Grow

Vad sägs om smart och modern elektronisk pop med vissa influenser från Dubstar och Zola …