Wednesday , May 22 2024

Holger Czukay & Ursa Major – 21st Century

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Robert Ryttman)

[album, Revisited Rec / SPV, betyg: 7]

Hela Holger Czukays skivkatalog håller på att remastras och ges ut igen, den här gången inklusive bonusspår. Men 21st Century är en sprillans ny platta med den gamle krautinnovatören från tyska gruppen Can. Skivan är inspelad i Dignose Studio där Can tidigare skapade musikhistoria. Studion i Gronau tjänstgör annars vanligtvis som pop och rock-museum. Ursa Major är vidare ett nytt alias för kvinnan som tidigare kallade sig U-She och som även tidigare har jobbat tillsammans med Holger. På 21st Century sjunger hon och har skrivit texterna, men hon är även designer och illustratör. Holger, Major, Drew Kalapach från Texas och Luca Formentini från Italien har tillsammans skapat albumet. De två sistnämnda har bara haft kontakt med studion via nätet, men det här är inte första gången Holger Czukay skapat musik via internet. Det gjorde han även på Linear City.
Hur låter då 21st Century? Först och främst är skivan “popigare” och mindre experimentell än vad man är van att höra från Holger. Här är det låtar som på traditionellt sätt avlöser varandra. Alla utom en är försedd med sång. Att musiken inte låter som vilket popband som helst är givet. Mycket händer i Holger Czukays elektroniska värld och någon enkel musik handlar det inte om, även om här finns raka rytmer och mindre än brukligt av avant garde. CD:n är trevlig och en bra inkörsport till Holgers svårare plattor, men jag hade förväntat mig ett mer spännande innehåll på det stora hela. En skiva att i första hand lyssna på, inte att dansa till.

Om Webbmaster

Kolla även

In Atlas – Where the Wildflowers Grow

Vad sägs om smart och modern elektronisk pop med vissa influenser från Dubstar och Zola …