Digitalism – Idealism

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Johan Arenbo)

[album, EMI, betyg: 7]

Digitalism har hypats rejält i tyska technotidningar det senaste året. Duon från Hamburg har poserat bredvid robotar och berättat om sin förkärlek för funk och elektroniska pionjärer. Trots att det har verkat sympatiskt har jag inte riktigt orkat engagera mig och kolla upp fenomenet närmare. Istället har jag tagit för givet att det rörde sig om en b-kopia av Daft Punk.

Efter ett par genomlyssningar av Idealism har jag reviderat min bild av gruppen. Visst vakar Daft Punks ande över plattan, men det saknas absolut inte intressanta idéer. Soundet är inte bara influerat av tidigare nämnda fransoser, utan leder även tankarna till LCD Soundsystem, Chemical Brothers och Hot Chip.

Digitalism kryddar dessutom anrättningen med influenser från acid house, Detriotminimalism, trance och madchester. I slutändan är praktiskt taget hela technospektrumet täckt, vilket borgar för en musikalisk tripp som aldrig blir tråkig. Albumets enda svaghet är att sånginsatserna inte övertygar. Eller visst, de vocoderdränkta och effektprydda stämmorna fyller sin funktion. Men knappast mer än så.

Låtar som “Zdarlight”, “Pogo” och “Jupiter Room” tillhör hursomhelst det fräschaste jag har hört på länge. Den egensinniga covern på The Cures gamla klassiker “Fire in Cairo” är värd att nämnas även den.

Idealism kommer garanterat att finnas med på många topplistor (förmodligen även min egen) när musikåret 2007 summeras. Bör absolut kollas upp!

Om Webbmaster

Kolla även

Grillar kött

Köttet som svenskar äter mest

Sverige är ett relativt rikt land på kött av olika slag – ko, gris, kyckling, …