Thursday , April 18 2024

Chemical Brothers – We Are The Night

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Johan Arenbo)

[album, Virgin/EMI, betyg: 6]

För tio år sedan var Chemical Brothers riktigt stora. Med megahits som “Leave Home” och “Block Rockin´Beats” lyckades de locka upp allt från långluggade synthnissar till trendiga indiekids och vanliga mainstreamlyssnare på dansgolvet.

Därefter har resan varit skakigare. Visst fanns det fina ögonblick på Surrender från 1999 (inte minst det tunga electrogunget i “Hey Boy, Hey Girl”). Och visst var “Galvanize” från senaste fullängdaren Push The Button fullständigt briljant med sina orientaliska inslag. Men några helgjutna insatser har det knappast handlat om.

Det är inget fel på infallsrikedomen på de kemiska brödernas sjätte studioalbum. Duon har lämnat de feta beatsen bakom sig och bjuder istället på blandad konfekt. Titellåten är krautrocksinfluerad och har ett driv som nästan kan jämföras med Neu eller La Düsseldorf. “Saturate” flirtar i sin tur med den moderna electronicascenen och imponerar med kluriga melodislingor. Även den kaxiga electrofunken i “A Modern Midnight Conversation” känns helt rätt.

På ett par ställen går de brittiska technoveteranerna dock vilse i sina goda ambitioner. Ett spår leder tankarna till Destiny’s Child (och det är inte precis en komplimang i min värld). Det känns även svårt att ta dem på allvar när gästrapparen Fatlip uppmanar oss att “dansa som laxar”. Och varför följde de inte med bättre på tysklektionerna i skolan (“Das Spiegel” … hrmmm)?

We Are The Night håller dock överlag en hyfsad nivå och är förmodligen duons bästa släpp sedan Surrender. En investering kan vara på sin plats om du känner dig danssugen i sommar.

Om Webbmaster

Kolla även

Omslag: Colin And The Clouds - Golden Age Of Confusion

Colin And The Clouds –  Golden Age Of Confusion

Ingen heter Colin i Colin And The Clouds, men det är ett bra och väldigt …